Biohumus jest bardzo uniwersalny, nadaje się do nawożenia praktycznie każdej rośliny w naszym ogrodzie. Naturalny nawóz jest dobą alternatywą dla tych mineralnych ponieważ nie ma obawy kumulacji szkodliwych składników jak np. azotanów, które są przekształcane w azotyny. Plony nawożone biohumusem są dużo obfitsze, zdrowsze i smaczniejsze. Naturalny nawóz umożliwia regenerację roślin, dlatego warto go zawsze mieć pod ręką.
Biohumus można stosować na każdy typ gleby bez ryzyka przenawożenia, zmiany odczynu czy spowodowania zasolenia. Podłoże zasilane nawozem naturalnym ma dużo lepsze parametry fizykochemiczne, poprawia się struktura gleby, oraz staje się bogatsza w składniki odżywcze.
Biohumus w domu – jak samodzielnie wykonać nawóz ogrodowy
By stworzyć biohumus potrzebujemy jedynie dżdżownic, pokarmu, wody, odpowiedniej temperatury i czasu. Wszystkie składniki umieszczamy na pryzmie kompostowej i czekamy aż powstanie z nich nawóz.
- Dżdżownice kalifornijskie
Najważniejszym „składnikiem” naszego biohumusu są dżdżownice, najlepiej kalifornijskie, ponieważ są ona łatwiejsze w hodowli, żyją dłużej i są bardziej „wydajne”. Odmianę kalifornijską można kupić w sklepie wędkarskim.
- Pokarm
Pokarm dla dżdżownic – resztki organiczne, trawa, fusy z kawy, herbaty, obierki i…celuloza. Aby nasze robaczki się rozmnażały potrzebują papieru, należy wybrać fabryczny bez dodatków farb czy wybielaczy. Pokarm należy regularnie dostarczać.
- Woda
Dżdżownice przerabiają pokarm półpłynny, do życia potrzebują wody, dlatego nasz kompostownik należy ciągle zwilżać. Nie należy dopuścić do przesuszenia naszego biohumusu.
- Ciepło
Dżdżownice nie lubią zimna, przed pierwszymi przymrozkami należy więc schować nasz pojemnik z nawozem w cieplejsze miejsce. Pamiętajmy też by nie przegrzać biohumusu, wiaderko powinno stać w miejscu zacienionym. Optymalna temperatura to ok. 20 st. C.
Stosowanie biohumusu
Powstały nawóz należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10. Jest to zasadne ze względów ekonomicznych. Lepiej zasilać glebę częściej, niższym stężeniem.