Kawa jest jednym z naszych ulubionych napojów, wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego energetycznego napoju. Statystyczny Polak wypija aż 95 litrów kawy rocznie. Kawę pijemy rano, po południu, a nawet wieczorem. Ok wszystko fajnie, ale co zrobić z fusami, które są pozostałością po parzeniu kawy? Podczas gdy większość z nas natychmiast je wyrzuca, ja znajduję dla nich zastosowanie.
Kawa – zastosowanie w ogrodzie
Fusy po kawie mogą być wspaniałym dodatkiem do Twojego ogrodu. Wielu ogrodników uważa, że jest to bezpieczny, naturalny i skuteczny sposób na polepszenie parametrów gleby bez użycia ostrych środków chemicznych lub pestycydów. Użyj ich, aby wzmocnić kwiaty i jagody, a także by zapobiec inwazji ślimaków. Dodatek fusów do kompostu pozwoli zwiększyć poziom azotu w glebie. Jeśli nie pijesz kawy, możesz o fusy poprosić znajomych sąsiadów czy rodzinę, a nawet skontaktować się z lokalnymi kawiarniami lub restauracjami, które z chęcią podzielą się odpadkami.
Fusy z kawy – korzyści dla ogrodu
Kawa poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby. Napowietrzona ziemia i dobry drenaż to podstawa zdrowego rozwoju roślin.
Napowietrzanie – zbyt zagęszczona gleba stanowi problem dla roślin, ponieważ gleba jest ściśnięta, korzenie rośliny nie są w stanie uzyskać tego, czego potrzebują. Napowietrzenie rozbija glebę i tworzy małe otwory, przez które tlen, składniki odżywcze i woda mogą dotrzeć do korzeni. Zdrowe korzenie stają się silne, w wyniku czego rośliny się wzmacniają.
Retencja wody – fusy z kawy poprawiają retencję wody w glebie, a poprawa retencji oznacza, że rośliny są mniej narażone na suszę.
Drenaż – zły drenaż to stagnacja wody, korzenie są wtedy bardziej podatne na gnicie. Prawidłowy drenaż pozwala na odprowadzanie nadmiaru wody.
Dżdżownice – możesz je kochać lub nienawidzić, ale robaki są fantastyczne dla ogrodów. Przemieszczają się przez glebę przez tunele, co tworzy naturalne otwory wentylacyjne, przez które może przepływać woda i tlen. Jedzą też materię organiczną, a ich odchody zawierają składniki odżywcze, które rośliny lubią. Fusy z kawy są materią organiczną, więc dodanie ich do ogrodu przyciągnie dżdżownice, które z kolei dostarczą twoim roślinom niezbędnych składników odżywczych.
Ślimaki – ślimaki unikają gleby o wysokiej zawartości kofeiny. Rozłóż trochę kawy w ogrodzie, a twój problem z mięczakami zostanie rozwiązany. Uważa się także, że kawa będzie odstraszać także odpychać koty uniemożliwiając im korzystanie z ogrodu jako osobistej spiżarni lub kuwety.
Jakie rośliny lubią kawę?
Istnieje kilka odmian kwiatów, które preferują kwaśną glebę zakwaszoną przez fusy z kawy. Hortensje, lilie i azalie są roślinami kwitnącymi, które dobrze się rozwijają w lekko kwaśnym środowisku. Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że fusy z kawy mogą zrobić coś więcej niż tylko poprawić właściwości gleby – mogą również sprawić, że kwiaty zmienią kolory! Rozsypanie fusów wokół roślin hortensji może pomóc ich kwiatom nabrać intensywnego niebieskiego koloru.
Fusy z kawy mogą również pomóc w ogródkach warzywnych. Uprawy, takie jak marchewka i rzodkiewka lubią dodatek kawy do gleby podczas sadzenia.
Fusy z kawy należy jednak stosować ostrożnie. Chociaż wielu roślinom pomagają się rozwijać, ich właściwości mogą szkodzić innym. Fusy z kawy mają właściwości allelopatyczne – mogą tłumić niektóre chwasty, ale mogą też zaszkodzić innym roślinom, takim jak np pomidory.