Truskawki to chyba najbardziej uwielbiane owoce świata. Pachnące, soczyste i kusząco czerwone. Odmiany można podzielić na deserowe i przeznaczone do przetwórstwa. Jakie są najciekawsze odmiany truskawek z którymi się spotkałem?
Odmiany truskawek deserowych
Truskawka PINEBERRY– słodkie owoce o nietypowej, białej barwie i… ananasowym smaku. Z pewnością zaskoczy niejednego smakosza truskawek. Uprawiana w doniczkach.
Truskawka ELEGANCE – odmiana średnio późna, owocuje na przełomie czerwca i lipca. Elegance to odmiana licencjonowana co oznacza, że jej rozmnażanie jest zabronione, nawet na własne potrzeby. Duże, słodkie owoce, bardzo wysoka plenności i odporność na wertycyliozę to jej główne zalety. Ma przedłużony okres owocowania.
Truskawka OSTARA – odmiana powtarzająca, owocuje od lipca do listopada. Owoce w smaku przypominają poziomki, jest bardzo łatwa w uprawie.
Truskawka SENGA SENGANA – odmiana średnio późna, owocuje na przełomie czerwca i lipca. Jedna z najbardziej aromatycznych odmian. Jest bardzo delikatna, dlatego najlepiej zjeść ją prosto z krzaczka.
Truskawka AGA – bardzo słodka, owoce średniej wielkości, jasnoczerwone. Nie wymarza, odporna na choroby liści i korzeni, mało podatna na szarą pleśń.
Truskawka FILON – odmiana odporna na mrozy i werticiliozę, polnuje obficie, owoce duże z jasnym wierzchołkiem.
Odmiany truskawek do przetwórstwa
Truskawka MURZYNKA – odmiana średnio późna, owocuje na przełomie czerwca i lipca. Jest wysocie odporna na suszę oraz przymrozki, bardzo plenna. Doskonale nadaje się do konfitur i mrożonek.
Truskawka EVIE 2 FRIGO – odmiana powtarzająca, jest niezwykle wydajna z 1 krzaczka możemy zebrać aż do 2 kg owoców! Niestety dość ciężko ją zdobyć, warto o nią zapytać bezpośrednio u większych plantatorów.
Truskawka ELSARIUSZ – duże, intensywnie czerwone owoce. Cechuje ją obfite plonowanie i wysoka odporność na szarą pleśń i czerwoną plamistość liści.
Sprawdź jak dbać o truskawki na wiosnę. I w tym roku zbierz piękne plony!